• Post 1
  • Post 3

Pages

  • twitter
  • facebook
  • rss

Puding Pelangi

Share |

Bahan-bahan

10g serbuk agar2
650ml air
180gm gula pasir
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla

Cara-Cara
Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan

Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis

Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Tutup api

Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.

Sengetkan loyang bekas puding sedikit . biar satu hujung tu tinggi (lapik/alas utk tinggikan).

Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.

Bila dah siap, letakkan semula loyang ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk



1 comments:

liza said...

wa za, rajinnya ko masuk dapur.. boleh la menyinggah nanti.. huhuhu

Post a Comment